Az aromák típusai nemzetközileg egyesített 3-as rendszerben, 3 nagy csoportban rendezik. Ezek az aroma típusok a következők:
- Természetes aroma
- Természetazonos aroma
- Mesterséges aroma
Természetes aroma
A természetes aromák főleg növényi nyersanyagokból, de egyes esetekben állati szervezetekből származik. Felhasználhatóak a mesterséges aromák nyers formában vagy akár kezelt, átalakított formában. Azonban nem tartalmazhatnak kezelt vagy mesterséges aromákat.
Természetazonos aroma
A természetazonos aromák leginkább úgy jellemezhetőek, mint a félig kezelt aromák. Szintézissel vagy elszigetelt kémiai reakciókkal, kezeléssel módosított aromák, melyek nagy mértékben hasonlítanak a természetes aromákra. Ezek is fogyasztásra alkalmasak, nem mérgezőek, de ezen csoport sem tartalmazhat mesterséges aromákat.
Mesterséges aroma
Emberi fogyasztásra szánt termékekben nem azonosított fogyasztása vagy használata során keletkező, átalakuló aroma anyagok. Többségében komolyabb kémiai módon átalakult mesterséges aromák tartoznak ebbe a csoportba. Legyen szó akár italról, ételről vagy akár vízipipa dohányról, dohány ízesítőről. Egy biztos: nem kell megijedni ha a mesterséges aroma szót meghalljuk, szakszerű mértékletes felhasználásuk célszerűsége az élet számos területén bizonyított már.