Melasz

A melasz egy speciális keverék, melyet a vízipipa dohányokhoz és a vízipipa ásványokhoz, vízipipa kövekhez is egyaránt használnak. Összetétele pontosan nem meghatározható, mivel minden cég egyedi arányokat használ fel. Egyes márkák nem csak az alap összetevőket használják, hanem például mézet is kevernek a melasz keverékéhez.

A melasz mindig tartalmaz glicerint, amely befolyásolja a füst mennyiségét és a melasz állagát. A glicerin egy sűrűn folyó, nagy viszkozitású anyag. Szájon át a bélrendszerbe jutva hasmenést okozhat, azonban mint vízipipa melasz, semmilyen mellékhatással sincs az emberi szervezetre. A vízipipa szén hőjének hatására vízgőzzé bomlik, mely a vízipipa füst fő alkotóeleme.

A melasz egyik összetevője az aroma, glicerin

Így a melasz a vízipipa dohányok és vízipipa ásványok fő alkotó eleme. Nélküle nem készíthetnénk vízipipa dohányokat, ásványokat. A melasz hordozza az aromát, így kerül a vízgőzbe, mely a szájunkhoz eljuttatja. Melasz így alapvető szerepet játszik és ezért a cégek törekednek a megfelelő minőségű és egyedi összetételű melasz keverékeik összeállításához.