Vízipipa káros?

A vízipipa káros-e? Sokféle véleményt olvashatunk szerte az interneten. Az igazi kérdés azonban nem az, hogy káros-e, hanem az, hogy a többi dohányzási formához képest mennyire. Mint dohányzás, a dohánnyal történő vízipipázás is káros. Azonban érdemes tisztáznunk, hogy dohánnyal vagy ásvánnyal vízipipázunk?

Ásvánnyal a vízipipa

Az ásványok és dohányízesítők esetében a legfontosabb dolog: nincs dohány. Mivel nincs dohány, így nincs semennyi nikotin, nincs kátrány. Igazából füst sincs. Csak és kizárólag a tiszta aromát, ízeket lehet érezni! Akkor még is, miért lehet olyan hatalmas ‘füst’ felhőket fújni a vízipipa ásványokkal és az aromás ízesítőkkel? Az nem füst, hanem vízpára! A aromákkal ízesített melaszok vízgőzzé alakulnak, majd vízpárává. Így füstnek látszik, azonban nem tartalmaz szinte semmilyen káros anyagot sem! Bármelyik korosztály vásárolhat belőle és internetes vízipipa webáruházak virtuális polcain is megtalálhatóak. (Ajánlott márka: … ásvány és …. ízesítő.)

Dohánnyal a vízipipa

A tradicionálisabb vonalakat kedvelőknek ajánljuk a dohánnyal történő vízipipázást. Itt már van nikotin, mértéke függ, hogy mosott vagy normál dohányt használnak-e fel alapanyagnak. Az ízek mellé kapcsolódik egy gyengébb dohányos íz. Egyes esetekben előfordulhat szédülés, ez főként az első vízipipázásoknál jön elő. Ilyenkor kicsit ritkábban kell beleszívni a vízipipába. A nikotin mellett a dohány izzásakor keletkezik csekély kátrány is.

Összesítésként

A vízipipa használata dohányokkal az idősebb pipásoknak , míg a fiatalabb kezdő vízipipásoknak a vízipipa ásványokat és aromás ízesítőket ajánljuk.