Aroma típusok

Az aromák típusai nemzetközileg egyesített 3-as rendszerben, 3 nagy csoportban rendezik. Ezek az aroma típusok a következők:

  1. Természetes aroma
  2. Természetazonos aroma
  3. Mesterséges aroma

Természetes aroma

A természetes aromák főleg növényi nyersanyagokból, de egyes esetekben állati szervezetekből származik. Felhasználhatóak a mesterséges aromák nyers formában vagy akár kezelt, átalakított formában. Azonban nem tartalmazhatnak kezelt vagy mesterséges aromákat.

Narancsos természetes aroma az egyik legerősebb és legjellegzetesebb vízipipa aroma

Természetazonos aroma

A természetazonos aromák leginkább úgy jellemezhetőek, mint a félig kezelt aromák. Szintézissel vagy elszigetelt kémiai reakciókkal, kezeléssel módosított aromák, melyek nagy mértékben hasonlítanak a természetes aromákra. Ezek is fogyasztásra alkalmasak, nem mérgezőek, de ezen csoport sem tartalmazhat mesterséges aromákat.

Természetazonos aromák félig természetesek, félig a mesterséges aromák csoportjába tartoznak

Mesterséges aroma

Emberi fogyasztásra szánt termékekben nem azonosított fogyasztása vagy használata során keletkező, átalakuló aroma anyagok. Többségében komolyabb kémiai módon átalakult mesterséges aromák tartoznak ebbe a csoportba. Legyen szó akár italról, ételről vagy akár vízipipa dohányról, dohány ízesítőről. Egy biztos: nem kell megijedni ha a mesterséges aroma szót meghalljuk, szakszerű mértékletes felhasználásuk célszerűsége az élet számos területén bizonyított már.

Mesterséges, emberi kéz által készített újfajta aroma, íz, illat