Aroma illat anyagai

Az íz és az illat nem ugyan az. Az ízért az aroma a felelős, az illatért pedig az illó anyagok. Illó anyagok, mert feladatukat tekintve gyorsan kell párologniuk, de egyenletesen, hogy a megfelelő illat ne csak rövid ideig tartson.

Gondoltad volna, hogy az élelmiszerekben, vízipipa dohányokban – melaszokban használt illat anyagokat hasonlóan állítják elő, mint az illatszerek illó anyagait?

Az illat anyagainak készítése során az első lépés, hogy kivonjuk a megfelelő növényből vagy vegyi anyagból a szükséges koncentrált alapanyagot. Ez attól függ, hogy milyen típusú az aroma. A növényekből általánosságban préselik vagy extrahálják, más anyagokból pedig desztillálják az illat anyagokat, majd végül finomítják.

Gyakori jelenség, hogy az aroma és illat készítők a természetet hívják alapötletért. Ilyenkor több természetes aromát kevernek össze és megnézik, melyik vegyület milyen tulajdonságért (ízért, illatért, színért) felelős, majd ezekből kiindulva finomítják és hangolják a saját aromájuk, ízét, illatát.

A rózsákból is nyernek ki aromát, amit aztán a Rózsás vízipipa dohányba ízlelhetünk meg

Az illat igen fontos minden téren. Mind az élelmiszer iparban fontos, hogy az életeknek és italok az illat legyen kellemes, kívánni való. A kellemetlen illat, ami a szag, ellenkező, taszító hatást fejt ki. Ha nincs megfelelő illat, akkor úgy érezzük, valami hiányzik. Az aromák mind az illat, mind az íz hatását hitetik el velünk.

Végül pedig az érdekesség kedvéért pár jellemzőbb illat és a vegyület, aroma, ami létrehozza:

Vegyület   Illat
iso-amil-acetát banános
fahéjaldehid fahéj
etil-propionát gyümölcsös
metil-antranilát szőlő
limonén narancs gyümölcse
allil-hexanát ananász
etil-maltol cukor, vattacukor
vanillin vanília