Aroma

Aroma, mint kifejezés egy régi görög eredetű szóból származik. Eredeti jelentése fűszer, illat. Mai modern világban a jelentése az alábbi: egy olyan kémiai anyag, mely az állati és emberi ízlelő és szagló érzékszervekben ingerületet vált ki, ezáltal íz vagy illat hatását kelti.

Sok jellegzetes illatú és ízű aroma van az élet számos területén: gyógyszeriparban, élelmiszer iparban, kozmetikumokban, illatszerekben, szépségápolásban…. Ezen aromák mind kémiai kötésben vannak. Az aroma lehet: aromás vegyület, észter, terpén, aldehid, keton, és még sok minden más. Nem kell megijedni eme kémiai vegyület csoportoktól, sok ezer anyag tartozik hozzájuk, melyek nem veszélyesek. Az aroma ként említett anyagokat több típusba is sorolhatjuk, ezekről az Aroma típusok menüpontban olvashatsz. Ezen csoportok a természetes aroma, természetazonos aroma és a mesterséges aroma.

Kávé aromák, különböző ízek eléréshez

Mi is a kapcsolat az aroma és vízipipa között? A kérdés megválaszolása előtt még nézzük meg milyen illat és íz anyagok vannak az aroma alapanyagaiban. Ide olyan anyagok tartozhatnak, mint például a nevében is árulkodó fahéjaldehid vagy a vanilin. Azonban még jóval több különböző íz és illat anyag van, ezeket megtekintheted az Aroma illat anyagai vagy az Aroma íz anyagai menüpontban.

Az ember nem is gondolná, de a színezékek is ide tartoznak, bizonyos értelemben azok is aromák. A színezékek is befolyásolják egy étel, ital (vagy vízipipa dohány) ízét, ízharmóniáját. A vörös színanyagok például befolyásolják az édesség erősségét. Így ezért is van, hogy a legtöbb vízipipa dohány piros színű, az igazán édes dohányok pedig kifejezetten vörösek.

Aromák alkalmazása

Az aromák alkalmazási területén általában koncentrált oldalt formájában történik a szállítás. Az aroma segítségével állítják be az élelmiszer ipari és szépségápolási termékek megfelelő arányú illatát, ízét. Így javítják a nem megfelelő, nem kielégítő illatú, ízű termékeket. Az élelmiszerek feldolgozásuk, tartósításuk közben sokat veszítenek ízükből. Ilyenkor természetazonos vagy természetes aromákat használnak javításra, azonban ha ezek nem alkalmasak emberi fogyasztásra, mesterséges aromákat használnak, hogy emberi fogyasztásra alkalmas és biztonságos legyen. Így jól látható, hogy más – más aromákat használhatunk eltérő célok eléréshez.

Italokban is gyakran alkalmaznak természetes és mesterséges aromákat

A természetes aromák esetében figyelembe kell venni azt is, hogy változhat azok minősége és mennyisége, attól függően, hogy a termesztett nyers – alapanyag növény milyen termésátlagot és minőséget hoz.

A mesterséges aromák általában gyengébb minőségűek, mint a természetes aromák. Ezek minősége állandó, ha azonos feltételeket használunk a kémiai reakciók, kezelés során.  Kivételes esetben lehet, hogy a mesterséges aroma olyan jó minőséget ér el, mint a természetes, de ez ritkán fordul elő. Koncentráció szempontjából viszont jobb a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a természetes aromák.

A Shishasyrup aromás melasz alkalmazása igen egyszerű. Mind hagyományos dohány vagy vízipipa kő ízesítése esetén csak hozzá kell keverni, rá kell önteni a szirupot és várni kicsit.